Apple usuwa stronę do sprawdzania blokady iCloud

Bez żadnej zapowiedzi Apple usunęło swoją stronę, która pozwalała na sprawdzenie blokady konta iCloud na urządzeniach. Był to najszybszy sposób na to, aby sprawdzić, czy na danym iPhone lub iPadzie nadal jest zalogowane konto poprzedniego właściciela lub czy urządzenie został skradzione. Jest to duży cios dla osób, które skupują urządzenia z drugiej ręki oraz dla osób, które kupują takie urządzenia.

Oczywiście od teraz najlepiej transakcję znacznie bezpieczniej będzie dokonać w rzeczywistości, a nie w Internecie. Apple również zaleca właśnie sprawdzenie, czy konto poprzedniego posiadacza urządzeń iPhone, iPad, iPod touch lub Apple Watch zostało odpięte. Oczywiście od kogoś innego niż Apple lub autoryzowany sprzedawca.

Usunięcia konta w chwili sprzedaży możemy dokonać w Ustawieniach urządzenia przechodząc do Ogólne i restartując wszystkie ustawienia oraz kasując dane. Po ponownym włączeniu się urządzenia nadal będziemy musieli podać aktualne Apple ID i hasło. Usunąć urządzenie z listy możemy w ustawieniach swojego konta iCloud.

Źródło: 9to5Mac

Wpis został zobaczony od 10.07.2023 już 828 razy.